講義・ゼミ

• 大学院講義と演習は英語、全学教育は日本語で行なっています。
  • 見学希望者はご連絡ください。
大学院講義
  • 「開発政治学Ⅰ」(前期)
    政治学の規範理論を糸口に、「望ましい社会秩序や開発とは何か」について考えます。
  • 「アジア政治」(後期)
    途上国や新興国における政治を理解する理論について、具体的な事例から勉強します。
大学院演習
ゼミ修了生の修士論文・博士論文テーマ

• From “Political and Economic Separation” to “Cold Politics and Hot Economy”: The Crux of the 2012 Problem in China-Japan Relations (陸龍江)
  • Bilateral Relations between Japan and Myanmar since 1988: A Liberalist Approach (Cho Mar Naing)
  • Governance and Administrative Reform: A Comparative Study of Japan and Afghanistan (KhalilUllah Homaam)
  • The Political Economy of Japan’s ODA within the Changing Regional Architecture: A Case Study of Aid for Trade in Cambodia
  • Big Man Infiltration: The Cause of Failed Decentralization for Rural Development in Papua New Guinea (Benjamin Saimbel Barcson)
  • Is it Curse or Blessing?: Governance of Mineral Resource Exploitation in Afghanistan (Shirzai Mohibullah)
全学教育
  • 「国際開発学」
    フィリピンを事例に、貧困・開発・民主主義・国際協力などについて考えます。